Kérdése van? Írjon nekünk!

info@amrita-global.com 

Blog

Dohányosként akár egy tengerparti nyaralás árát is elfüsötölheted egy év alatt

2023.02.16 11:57
Dohányosként akár egy tengerparti nyaralás árát is elfüsötölheted egy év alatt

Dohányosként akár egy tengerparti nyaralás árát is elfüsötölheted egy év alatt

Bevezető:

 Az élvezeti cikkek fogyasztása nem csak függőséghez vezet, de jelentősen rontja az életminőségünket is. Mi, magyarok mégis rengeteget költünk ezekre a termékekre.

Egy négyrészes cikksorozat keretein belül bemutatjuk a magyarországi főbb élvezeti cikkek fogyasztását, melyek leginkább módosítják a kedélyállapotunkat, hangulatunkat, és energia szintünket. Az első részben a kávéfogyasztást vizsgáltuk, ebben a posztban pedig górcső alá vesszük az alkohol, és cigarettafogyasztást. A harmadik, és negyedik részben a hazai gyógyszer- és magánegészségügyre költött forintjainkat, illetve a wellness kiadásokat, és a táplálékkiegészítők használatát fogjuk elemezni.

  1. RÉSZ - CIGARETTA ÉS ALKOHOL FOGYASZTÁS MAGYARORSZÁGON

 

A lakosság fogyasztási szokásait vizsgáló statisztikákból világosan kiderül, hogy Magyarországon még mindig nagyon sokat isznak és dohányoznak az emberek. Ez pedig nem csak egészségtelen, de a folyamatos áremelkedés miatt lassan megengedhetetlen luxusnak számít, ami lehetőséget teremt a spórolásra és életmód változásra is. Megmutatjuk, hogy egy magyar család átlagosan mennyit költ el italra és cigarettára egy hónapban - meglepő számokat kaptunk.

 A KSH adatai szerint a felnőtt lakosság 45,5 %-a ritkán, 20,2 %-a pedig mértékkel, de gyakrabban fogyaszt alkoholt. A nagyivók százalékos aránya 5,2 %, 29,1 % pedig soha nem iszik semmilyen alkoholt. Ezek az adatok ugyan 2019-esek, de ha az akkori 9,75 milliós népességgel számolunk, akkor kijelenthető, hogy 7 milliónál többen isznak kisebb nagyobb rendszerességgel!

Az Eurostat felmérése szerint 2021-ben összesen több mint 2 milliárd eurót, azaz 780 milliárd forintot költöttek a magyar háztartások alkoholos italokra.

 Szintén a KSH adataiból derül ki, hogy 2019-ben a magyarok átlagosan fejenként 28 liter bort, valamint 72 liter sört fogyasztottak el.

 Az Eurostat legutolsó, 2019-es adatai szerint Magyarországon a dohányosok naponta 15,4 szál cigarettát szívtak el átlagosan. Ez egy 19 szálas csomagolás esetén azt jelenti, hogy napi szinten majdnem 1 doboz cigaretta fogyott el egy átlag dohányosnál.

 A 2023 februári árral számolva 1 doboz cigaretta kb. 2300 forintba került. Ez az ár 30 napos hónappal szorozva tehát azt jelenti, hogy egy átlagos dohányos havonta közel 56 000,- forintot költ erre a káros szenvedélyre. Vegyünk most egy olyan családot, ahol akár ketten, vagy hárman is dohányoznak: itt már egy év alatt egy nyaralásnyi pénzt füstölnek el, vagy éppen egy lakás felújítás árát.

 Nyilván azzal sem mondunk újat, hogy nem csak eszement drága az alkohol és a cigaretta (mint összesítésünkben is látszik, havi szinten súlyos tízezreket jelent a család költségvetésében is, amit bőven lehet, és talán lassan másra kell költeni), de kimondottan rosszat is tesz az egészségünknek. A WHO adatai szerint például Magyarországon 19 percenként 1, naponta 77, évente pedig 28 000 magyar hal bele a dohányzással összefüggő betegségekbe.

 Összegezve a fent elhangzottak alapján kijelenthető, hogy jelentős mennyiségű pénzt költünk olyan szenvedélyekre, melynél pillanatnyilag stresszt kezelünk, boldogságot érzünk, ellenben hatalmas árat fizetünk ezért, nemcsak pénzben kifejezve.

 

Forrás: Eurostat, KSH