Kérdése van? Írjon nekünk!

info@amrita-global.com 

Blog

Ennyit költünk élvezeti cikkekre: egy átlagos kávéfogyasztó szokásai számokban

2023.02.13 13:07
Ennyit költünk élvezeti cikkekre: egy átlagos kávéfogyasztó szokásai számokban

Ennyit költünk élvezeti cikkekre: egy átlagos kávéfogyasztó szokásai számokban

 

Bevezető:

  Az élvezeti cikkek fogyasztása nem csak függőséghez vezet, de jelentősen rontja az életminőségünket is. Mi, magyarok mégis rengeteget költünk ezekre a termékekre.

  Egy négyrészes cikksorozat keretein belül bemutatjuk a magyarországi főbb élvezeti cikkek fogyasztását, melyek leginkább módosítják a kedélyállapotunkat, hangulatunkat, és energia szintünket. Az első részben a kávéfogyasztást vizsgáljuk, majd górcső alá vesszük az alkohol, és cigarettafogyasztást. A harmadik, és negyedik részben a hazai gyógyszer- és magánegészségügyre költött forintjainkat, illetve a wellness kiadásokat, és a táplálékkiegészítők használatát vesszük számításba.

1. RÉSZ    KÁVÉFOGYASZTÁS MAGYARORSZÁGON

 

  Az elmúlt időszakban, globális szinten az új generációknak új fogyasztási szokásai alakultak ki. Összehasonlítva a különböző generációkat, elmondható, hogy ami a mostani 40-es, 60-as korosztály számára természetes volt a húszas éveiben, az a mostani 20-30 éves korosztálytól meglehetősen távol áll. Nézzük mit jelent ez a kávéfogyasztásban:

  A magyarok körében a kávé egyértelműen napi fogyasztási cikknek számít, amit az is mutat, hogy a hazai piac értéke mintegy 67 milliárd forintra tehető. Az éves kávéfogyasztás 19 millió kilogramm, azonban ez a szám egy csökkenő tendenciát jelez, aminek az oka a piac átrendeződése.

  A 18-24 év közöttiek fele egyáltalán nem kávézik, akik mégis, ők inkább napközben a barátaikkal ülnek be egy vendéglátóhelyre. Ebben a korosztályban a legnépszerűbb a kávézók látogatása, hiszen ez számukra egy barátokkal való találkozási pont. A 25-29 év közöttiek is szeretnek vendéglátóhelyeken kávézni, 74 %-uk mondta, hogy egyszerűen szeretnek emberek között lenni. Az összes válaszoló átlagosan 1132 forintot tart méltányosnak egy csésze kávéért, a 18-24 évesek viszont ennél kevesebbet. Dívik a minőségi kávézás: a magyarok több mint 1100 forintot is méltányosnak tartanak egy csésze kávéért. A fiataloknak ez sok, jelentős részük egyáltalán nem is kávézik. Fokozatos az elmozdulás a funkcionális kávézástól a minőségi kávézás irányába, ebben kezdünk felzárkózni az Európai Unióhoz. Érdekesség, hogy a 60 év felettieknek csak a 19 százaléka válaszolta azt, hogy egyáltalán nem iszik kávét.

  A rendszeres kávéfogyasztók 60 %-a naponta két-három kávét iszik, a magyarok 76 %-a iszik legalább egy kávét naponta. 

  A válaszadók közel fele havonta legfeljebb háromezer forintot költ kávézásra, negyedük pedig 3-5 ezer forint között. Kávézóban is hasonló az arány, ott a megkérdezettek 20%-a költ 3-5 ezer forint között havonta, nagy részük pedig 3000 forintot sem. A válaszolók több mint fele a kávézó hangulata alapján választ, 42 %-ának pedig fontos, hogy ismerje a helyet, a kínálatot és a személyzetet. A válaszadók harmada az elhelyezkedés alapján dönt egy vendéglátóhely mellett. Míg a fiatalok körében 43 % tartja fontosnak, hogy legyen wifi a kávézóban, az összes megkérdezett közül mindössze 6 % igényli a hálózatot.

  A piaci átrendeződés másik oka a kapszulás kávék térnyerése.

Csészében mérve ugyanannyi feketét iszunk, de az ehhez felhasznált kávé mennyisége csökken. Ennek oka pedig a kapszulás kávék előretörése – ami egyébként nemcsak idehaza, hanem Európa-szerte jellemző tendencia, pedig adagra lebontva az egyik legdrágább otthoni kávézási módról van szó. Amíg az őrölt vagy a szemes alapanyagból főzötthöz átlagosan 8-15 gramm kávét használnak fel a fogyasztók, a kapszulák mindössze 5-6 gramm kávét tartalmaznak. 

  A válaszadók 31 %-a mondta azt, hogy tejet önt a feketéjéhez, és a megkérdezettek 35 %-a rendelkezik már kapszuláskávé-főzővel. A felmérés résztvevőinek több mint a fele, 54 %-a azt is jelezte, hogy a munkahelyén is kávézik. Egyre többen vélik úgy, hogy az íz és az élmény, s nem az „energia szint növelése” miatt kávéznak.

  Összességében elmondható, miközben a kávéfogyasztás mennyisége stagnál, ennek ellenére egyre több pénzt költ az átlagos fogyasztó a napi kávérutinjára.

 

forrás: napi.hu, GKID