Kérdése van? Írjon nekünk!

info@amrita-global.com 

Blog

A legjobb olajok a bőr számára

2022.09.06 16:15
A legjobb olajok a bőr számára

A legjobb olajok a bőr számára: Kókuszolaj, Jojobaolaj, Arganolaj és még sok minden más.

 

Mindenki tudja, hogy a téli időjárás megviseli a bőrt, de a nyár is kemény lehet a maga módján. Bár az izzadás, a meleg és a páratartalom miatt a bőr úgy érezheti, hogy nincs szüksége túl sok hidratálásra, az olyan stresszhatások, mint a nap, a klór, a sós víz, sőt a túlzott légkondicionálás is megviselik az arcbőrt.

 

Szerencsére, bár a természet okoz némi megterhelést a bőrnek, olyan természetes olajokkal és vajakkal is ellát minket, amelyek segíthetnek megőrizni a haj és a bőr állapotát. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a bőr számára legjobb olajokat, hogy milyen tulajdonságaik vannak.

Miért érdemes természetes olajokat használni a bőrre?

 

Az olyan természetes olajok, mint a jojobaolaj, a kókuszolaj, az argánolaj és a sheavaj mind kissé eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, de egy dolog közös bennük: mindannyian növényekből származnak. Ez nem igaz a hidratálóként használt összes olajra, amelyek állati zsírokból vagy akár kőolajból származhatnak. Miért használjunk tehát növényi olajokat?

 

Táplálékot biztosítanak a bőr számára

 

Az itt tárgyalt olajok közül sok ehető, és táplálékot biztosítanak az egész tested számára. Tudtad, hogy a bőrödnek is szüksége van tápanyagokra? Ez nem csak egy burkolat, hanem egy élő szerv - valójában a legnagyobb a testedben -, így ugyanazok a tápanyagok, amelyek a többi testrészednek is jót tesznek, a bőrödnek is jót tesznek.

 

A növényi olajokban található néhány gyakori tápanyag a következő:

 

  • A vitaminok alapvető szerepet játszanak a bőrt alkotó szövetek felépítésében és fenntartásában. Fontos, hogy egészségesen táplálkozz, hogy bőröd szép maradjon, de a vitaminok helyi alkalmazása is előnyös lehet. Az alábbiakban részletesebben tárgyaljuk az egyes vitaminok tulajdonságait.

 

  • Antioxidánsok. Az antioxidánsok (amelyek közül néhány egyben vitamin is) segítenek a bőrnek kezelni az oxidatív stresszt, amely a környezeti tényezők miatt idő előtti öregedést eredményezhet. E tényezők némelyike egészséges életmóddal elkerülhető (például nem dohányzik vagy nem tartózkodik rovarirtó szerek közelében). De a napozás is okozhat oxidatív stresszt, így nyáron nagyobb a kockázat.

 

  • Zsírsavak. A zsírsavak a zsír építőköveit alkotják, ezért a növényi zsírokban bőségesen megtalálhatóak. Lehet, hogy nem szeretnél túl sok zsírt a testedre, de a zsírsavak fontosak a dús, egészséges bőrhöz. Különösen fontosak az omega-3 és omega-6 zsírsavak, amelyeket "esszenciális" zsírsavaknak nevezünk, mivel a szervezetünk nem képes ezeket saját maga előállítani.

 

Nem tartalmaz durva illatanyagokat vagy adalékanyagokat.

 

Sok szintetikus hidratáló elfedik természetellenes eredetüket azzal, hogy illatanyagokat vagy színezékeket tesznek rá, hogy kellemesebbnek tűnjön a használatuk. A tiszta növényi alapú olajokban ilyesmi nincs, és sokuknak természetes módon olyan jó illata van, hogy akár meg is eheted őket - mert valójában tényleg meg is eheted őket!

 

A használat hosszú története

 

Az emberek évezredek óta vonják ki az olajokat a növényekből, és ugyanilyen régóta alkalmazzák őket a bőrükön. Az évszázados tapasztalatok során az emberek rájöttek, melyek a legjobb olajok a bőr számára, és hogyan kell használni őket. A nyugati szépségipar sokat tanul ezekből a hagyományokból, számos kultúra tapasztalataiból merít, ahelyett, hogy mindent laboratóriumban próbálna újra feltalálni.

 

Környezetbarátok

 

A növényi alapú olajok megújuló erőforrások, amelyek nem vetik fel az állatokból vagy fosszilis energiahordozókból nyert olajok etikai kérdéseit. Emellett biológiailag lebomlóak, és nem okoznak környezetszennyezést, ha lemosod őket, mert valamilyen okból meg kell szabadulnod tőlük.

 

Mindezek az előnyök általában véve igazak a természetes olajokra. De merüljünk el a konkrét növényi olajok bőrre gyakorolt előnyeiben.

 

Jojoba olaj

 

A jojobaolaj technikailag tulajdonképpen egy viaszészter, mint a méhviasz (szintén jó a bőrápolásra!). A kozmetikai ipar először az 1970-es években kezdte el használni a jojobaolajat a bőrápoláshoz, és mostanra úgy tűnik, hogy mindenhol jelen van. De mi is ez valójában, és mire jó?

 

Honnan származik a jojobaolaj?

 

A jojoba olaj a jojoba növény magjából származik, amely az Egyesült Államok délnyugati részének és a szomszédos Mexikónak a sivatagi bozótosaiban őshonos cserje. A magok emészthetetlenek, de az amerikai őslakosok az olajat állati bőrök kezelésére és bőrük egészségét támogató bedörzsölésre használták.

 

Bár a nem őslakos amerikaiak már korán átvették a jojobaolaj használatát, igazán az 1970-es években lendült fel a használata, miután az Egyesült Államok a túlvadászat miatt betiltotta a bálnaolaj behozatalát. A jojobaolaj a bálnaolajhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, ezért elfoglalta méltó helyét a kozmetikai iparban.

 

Miért a jojoba olaj az egyik legjobb olaj a bőr számára?

 

Bár nem eheted meg, a jojobaolaj mégis fontos tápanyagokat tartalmaz a bőröd számára, többek között A-, D- és E-vitamint. Emellett van néhány érdekes, különleges tulajdonsága is.

 

  • A jojoba olaj szuper gyengéd. Érdekes tény a jojoba olajjal kapcsolatban, hogy összetétele nagyon hasonlít ahhoz az olajhoz vagy faggyúhoz, amit a bőröd magától termel. Ez teszi nagyon kompatibilissé minden bőrtípussal, még az érzékeny bőrnél is.
  • Mélyen behatol a bőrbe. Ez azt jelenti, hogy nem csak mélyen hidratál, de nagyszerű hordozója lehet más összetevőknek is, amelyeket be akarsz juttatni a bőrödbe, például illóolajoknak vagy gyógyszereknek.
  • Jól használható a napon. A jojoba növény által termelt olaj nem csak a magban van; a viaszos anyag az egész növényt beborítja, és úgy tűnik, hogy megvédi a leveleket a sivatagi nap heves UV-B-sugárzásától. Ezért a jojoba olaj jó kiegészítője a naptejnek.
  • Segíthet a zsíros bőr kezelésében. Ellentmondásosnak tűnhet, hogy hidratáljuk az amúgy is zsíros bőrt. De ha olyan vagy, mint a legtöbb zsíros bőrű ember, akkor sokat mosod, és esetleg összehúzószereket használsz, hogy tovább távolítsd el az olajat. Ez valójában még több olajtermelődést idézhet elő, mivel a bőröd reagál a hirtelen szárazságra. Mivel hasonlít a faggyúra, a jojoba olaj helyreállíthatja az egyensúlyt, miközben lehetővé teszi az elhalt hámsejtek és egyéb, a pórusokat eltömítő szennyeződések eltávolítását.

 

Kókuszolaj

 

A kókuszolaj az egyik legismertebb természetes olaj a bőr számára, hiszen mindenki ismeri a növényt, amelyből eredetileg származik. De nem biztos, hogy minden részletet tudsz a bőrre szánt kókuszolajról és annak működéséről, ezért nézzük meg közelebbről a kérdést.

 

Mi van a kókuszolajban?

 

Növényi olajokhoz képest a kókuszolaj szokatlanul magas telített zsírtartalmú, ami extra gazdagságot ad neki. Talán láttál már hidrogénezett kókuszolajat az élelmiszerboltban, amely olyan sűrű, hogy szinte olyan, mint a vaj. A bőrápolási termékekben használt kókuszolaj azonban általában finomított, színtelen folyadék.

 

A kókuszolajnak magas az omega-6 esszenciális zsírsav tartalma is, ami különösen nyugtató és hidratáló hatású.

 

Hogyan hat a kókuszolaj a bőrön?

 

A kókuszolaj az egyik legnehezebb természetes olaj, amelyet hidratálóként használhatsz, így a különösen száraz bőrfelületekre a legjobb.

 

A kókuszolaj egy kicsit másképp működik, mint a jojoba olaj, mivel nem hatol mélyen a bőrbe. Ehelyett egy felületi gátat képez, amely bezárja a nedvességet. Ez teszi nagyszerűvé a fürdés alatt vagy után használt termékekhez. Ha pedig meg akarod akadályozni, hogy a bőröd kiszáradjon, miközben egy egész napos strandolásra készülsz, a kókuszolaj jó védőréteget képez.

 

Bőrápolási termékek kókuszolajjal

 

A kókuszolaj hátránya, hogy elősegítheti a pórusok eltömődését, ha hajlamos vagy rá, ezért leginkább olyan tisztítószereknél hasznos, amelyek nem maradnak meg a bőrödön, vagy olyan testápolási termékeknél, amelyeket nem arcra szántak.

 

Argán olaj

 

Az argán olaj az utóbbi időben a bőr- és hajápolás egyik legnépszerűbb olajává vált, enyhén hidratáló és jellegzetes, enyhén diós illatával. Mégis, akik már túl vannak egy bizonyos koron, talán soha nem hallottak róla gyerekkorukban, akkor miért hódította meg a szépségipart?

 

Honnan származik az argánolaj?

 

Az argán olaj az argánfa gyümölcsének magjából származik, amely vadon csak Marokkó egyetlen régiójában terem. A környéken élő nők évszázadok óta szedik és nyerik az olajat a fáról, amelyet főzésre és arra is használnak, hogy bőrük jobban bírja a zord észak-afrikai napsütést. Manapság az argán olaj nagy része még mindig marokkói női szövetkezetekből származik.

 

Miért jó az argán olaj a bőrön?

 

Az argán olaj természetes módon magas E-vitamin-tartalmú, ami erős antioxidáns, és fontos a bőr egészsége szempontjából. Bizonyított, hogy segít megvédeni az UV-sugarak ellen, ami alátámasztja, hogy a marokkói nők hagyományosan argán olajat használnak bőrápolásra.

 

Az argán olaj abban is hasonlít a jojoba olajhoz, hogy egy viszonylag könnyű hidratáló, amely nem tömíti el a pórusokat, így jó a zsíros és foltosodásra hajlamos bőrnek. Ez teszi népszerűvé az arckrémekben és hajbalzsamokban, ahol rehidratálja a száraz, fodros hajat anélkül, hogy petyhüdt vagy zsíros kinézetű lenne.

 

Argán olajat tartalmazó bőrápolási termékek

 

Az argán olaj minden bőrtípusnak és a test minden területének jót tesz, így sokféle termékben megjelenik.

 

Shea vaj

 

Ahogy a neve is mutatja, a shea vaj sokkal sűrűbb, mint a többi itt leírt olaj, szobahőmérsékleten fehér, rövidülő szilárd anyagot képez. Az argán olajhoz hasonlóan az idősebbek számára talán kevésbé ismerős, de az utóbbi időben rohamosan meghódította a bőrápoló ipart.

 

Honnan származik a shea vaj?

 

Az argán olajhoz hasonlóan a shea vaj is egy afrikai fáról származik. De nem egy kis marokkói területről, hanem a shea fák a Szaharától délre fekvő füves és szavannás területen terjednek el, és számos különböző nép használja őket.

 

Az afrikaiak a shea vajat főzéshez és különböző házi készítésű bőrápolási termékekhez, többek között szappanhoz, hidratáló krémhez és hajbalzsamhoz használják.

 

Miért a shea vaj az egyik legjobb olaj a bőrre?

 

  • A shea vaj egyesíti a már említett olajok legjobb tulajdonságait.
  • Mély hidratálás pórusösszehúzódás nélkül. A shea vaj sűrű és krémes, mint a kókuszolaj, de hasonlít a faggyúhoz, így minden bőrtípus jól tolerálja.
  • Napvédelem. A shea vaj némi védelmet nyújt az UV-sugarak ellen, akár 6-os SPF-fel.
  • és E-vitamin. Az E-vitamin előnyei mellett az A-vitamin segíthet csökkenteni a finom vonalak és ráncok megjelenését.