Kérdése van? Írjon nekünk!

info@amrita-global.com 

Blog

Ennyit költünk gyógyszerekre

2023.03.30 16:04
Ennyit költünk gyógyszerekre

Ennyit költünk gyógyszerekre: egy átlagos magyar lakos egészségére költött pénz számokban

Bevezető:

Az élvezeti cikkek fogyasztása nem csak függőséghez vezet, de jelentősen rontja az életminőségünket is. Mi, magyarok mégis rengeteget költünk ezekre a termékekre.

Egy négyrészes cikksorozat keretein belül bemutatjuk a magyarországi főbb élvezeti cikkek fogyasztását, melyek leginkább módosítják a kedélyállapotunkat, hangulatunkat és energia szintünket. Az első részben a kávéfogyasztást vizsgáljuk, majd górcső alá vesszük az alkohol, és cigarettafogyasztást. A harmadik, és negyedik részben a hazai gyógyszer- és magánegészségügyre költött forintjainkat, illetve a wellness kiadásokat, és a táplálékkiegészítők használatát vesszük számításba.

Az utóbbi években igen komoly megpróbáltatásnak lett kitéve az emberek egészsége és pénztárcája. A következő cikkben megpróbáljuk felfedni mit is jelent ez számokban levetítve.

  1. RÉSZ. GYÓGYSZER HASZNÁLAT MAGYARORSZÁGON

Egy átlag magyar ember a KSH felmérései alapján míg 2018-ban havi 3500 forintot költött gyógyszerekre addig a 2020-as kutatás alapján az elmúlt 2 évben ez az összeg több mint négyszeresére ugrott. Ebbe viszont mindenki beletartozik az újszülöttől a nyugdíjasig. A korona vírus okozta pandémia pedig tovább rontotta ezt a statisztikát. Étrend-kiegészítőkből és vitaminokból is sokkal többet fogyasztunk.

A KSH átlagosan 2,3 fős háztartásokkal számolt 2018-ban, akkor 4 millió 123 ezer 481 háztartás szerepelt a statisztikai adatokban. Tehát háztartásonként átlag 86 ezer 625 forintot költöttünk gyógyszerekre. Ehhez jön még a gyógyászati segédeszközök és egyéb tartós és nem tartós gyógyászati cikkekre költött háztartásonként 7500 forint, valamint a prevencióra jutó mindössze 2667 forint. Összesen tehát 2018-ban durván 96 ezer 792 forintot költött egy átlagos háztartás / év. Ez havi szinten 8 ezer forintot jelent, személyekre lebontva pedig durván 3500 forintot.

A Cofidis Hitel Monitor 2020-as augusztusi egészségügyi felméréséből új adatok kerültek napvilágra.

A kutatásban 500 18 és 69 év közötti magyart kérdeztek szokásaikról, kiadásaikról. Az eredményekből, kiderült, hogy a magyarok fejenként átlagosan 15 ezer forintot költöttek az egészséggel kapcsolatos termékek vásárlására, főképp gyógyszerekre. A gyermeket nevelők, a nyugdíjasok, a háztartásbeli foglalkoztatottak és a nem dolgozók ennél valamivel többet. E kutatás is kitér arra, hogy a pandémiás időszakban 10-ből 2-3 fő a korábbinál többet költött étrend-kiegészítőkre.

A kutatások alapján kijelenthető, hogy nagymértékben nőt a gyógyszerekre költött pénzösszegek értéke, és ez nem feltétlenül függ össze az egészségi állapot javulásával, sőt. Az Eurostat legújabb adataiból kiderül, hogy 2019-ben saját bevallás szerint a 16-évnél idősebb emberek 40%-számolt be legalább egy krónikus betegségről és 62.000 új rákos megbetegedést becsültek 2020-ban. Tehát a megelőzésre kifejezetten nagyobb figyelmet és energiát kell fordítanunk mind a kormánynak és mind a magyar embereknek.

Forrás: Hazipatika.hu Cofidis.hu

 Magánegészségügyi ellátás költségei Magyarországon

Egyre nőnek a magánorvosokhoz forduló emberek száma Magyarországon. Míg 2015-ben a lakosság 53%-a vett részt valamilyen magánegészségügyi szolgáltatásban addig 2018-ban már 60%-volt és ez az arány az azóta eltelt időben, köszönhetően az elmúlt évek egészségügyi fejleményeinek (koronavírus-járvány, a magánegészségügyi szektor átalakítása stb.) folyamatosan nő.

Természetesen ezek az adatok nem függetlenek az állami egészégügyi helyzettől sem. Mindannyiunk számára jól ismertek a hosszú várólisták, a túlterhelt személyzet, a „futószalagon” végzett vizsgálatok fényében mindenkinek vonzó lehet a magánegészségügyi ellátás.

A magánrendelésekre gyorsan kapunk időpontot. Az orvosok, asszisztensek előzékenyek, figyelmesek, a vizsgálatok alaposak, a fájdalom elkerülésére tett maximális törekvéssel végzik a munkájukat és nyomon követik a gyógyulásunkat.

Ezért aztán nem meglepő, hogy aki megteheti magánellátásban vesz részt a vizsgálatokon, a beavatkozásokon, illetve a gyógyuláshoz vezető utat is szintén a magénegészségügy szolgáltatásai mentén járja végig.

Mindenkinek van tapasztalata a fent felsorolt szolgáltatások díjáról, ezért aztán nem mindegy mennyit és hogyan sikerül félre tennünk a bevételeinkből és mennyit spórolunk meg a kiadásainkból.

A KSH adatai szerint egy átlagos magyar háztartás 2019-ben több mint 200 ezer forintot adott ki az egészségére. Az MNB adatai szerint 850 milliárd forintot, így az egészségügyi kiadások közel 30%-át a magyarok maguk fedezték, ami az uniós országok között az egyik legmagasabb arány.

 

A leggyakrabban igénybe vett szolgáltatások átlagos kiadásainak a sorrendje a következő.

  • Fogorvos 76.000 Ft
  • Bőrgyógyász 40.000 Ft
  • Belgyógyász 39.000 Ft
  • Nőgyógyász 33.000 Ft
  • Házi vagy gyermekorvos: 30.000 Ft
  • Szemész 27.000 Ft
  • Urológus 13.000 Ft

Konzekvenciát levonva a fentiekből, napjainkban egyre fontosabbá válik a prevenciós szemlélet, előre tervezés, öngondoskodás kialakítása. A helyes táplálkozás, megfelelő mennyiségű és minőségű sportolás, pihenés, hosszútávon most már nem csak azegészségünknek de a pénztárcánknak is kedvezőbb.  Saját magunk, szeretteink és családunk érdekében a helyes egészségtudatos szemlélet ma már elengedhetetlen kelléke a mindennapjainknak.

 Forrás: 24.hu Cofidis.hu egeszsegbiztositasom.hu