Kérdése van? Írjon nekünk!

info@amrita-global.com 

Blog

Mi az az enXtra?

2022.12.06 16:48
Mi az az enXtra?

Mi az enXtra, az új kávéalternatíva?

 Ha még sosem hallottál az enXtra-ról, nem vagy egyedül. Ez a vadonatúj koffeinmentes energiakiegészítő gyorsan hírnevet szerez magának mind az általános egészségügyi, mind a sporttáplálkozási körökben. A 2019-es Nutraingredients-díj nyertese Európában és Ázsiában, valamint a 2021-es kognitív díj nyertese az Egyesült Államokban, az enXtra egy gyorsan növekvő koffeinmentes alternatíva a mindennapi energiához.

 Az akár öt órán át tartó koffeinmentes energiával az enXtra valószínűleg az egyik legnépszerűbb kávéalternatívává válik a következő néhány évben. Különösen figyelembe véve, hogy az enXtra fő összetevője, az Alpinia galanga kivonat nem váltja ki a koffeinnel azonos negatív hatásokat, mint például a nyugtalanság, a szabálytalan szívverés és a túlságosan elkerülhetetlen koffeines "összeomlás".

 Mivel a fogyasztók 65 százalékát aggasztja az energiahiány a nap folyamán, és a táplálékkiegészítőket használók 31 százaléka valóban az energia növelése céljából szed étrend-kiegészítőket, érthető, hogy a koffein és a kávé alternatívái iránti igény gyorsan növekszik. Ezzel együtt sok fogyasztónak még mindig számos kérdése van az energiaboosterekkel és koffeinmentes kiegészítőkkel kapcsolatban, többek között:

 1. Mi az enXtra?

Az enXtra egy vadon túj, díjnyertes, koffeinmentes energiafokozó. Így van: lehetséges a koffeinmentes energia.

Az enXtra-t úgy tervezték, hogy a Figyelem Hálózati Funkciót (ANF) célozza meg, egy olyan kognitív folyamatot, amely lehetővé teszi az agy számára, hogy összpontosítson és erőforrásokat osszon be egy adott feladathoz. Az ANF az energiaszinted emelésével segít fenntartani a szellemi éberséget is. Hogyan teszi ezt az enXtra koffein nélkül?

Az Alpinia galanga, egy ázsiai fűszer természetes energiafokozó tulajdonságainak felhasználásával az enXtra akár öt órán át koffeinmentes energiát biztosít - mindezt úgy, hogy közben megakadályozza a koffeinnel járó "összeomlást" és alvászavarokat. Ráadásul az Alpinia galanga számos egészségügyi előnnyel, valamint antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Hol helyezkedik el tehát az enXtra más tea- és kávéalternatívákhoz képest? Mielőtt erre a kérdésre válaszolnánk, tudnod kell, hogy mennyi koffein tekinthető egészségesnek naponta, és mennyi koffeint fogyaszt egy átlagos ember jellemzően.

 1. Mennyi koffein a túl sok koffein?

Egy csésze kávé 95 mg és 200 mg koffeint tartalmazhat, míg a tea 9 és 110 mg között mozoghat adagonként, 330 ml üdítő pedig általában 30 és 60 mg koffeint tartalmaz. Természetesen az energiaitalok sincsenek messze lemaradva, 250 ml-ben 50 és 160 mg között mozognak.

 Ilyen nagy számok mellett valószínűleg nem meglepő, hogy egy átlagos amerikai felnőtt nagyjából 200 mg koffeint fogyaszt naponta, sokan pedig különböző eszközökkel 400 mg-ot is meghaladó mennyiséget vesznek magukhoz.

 Ennek ellenére sok egészségügyi szakértő arra figyelmeztet, hogy a 24 óra alatt elfogyasztott 600 mg-nál több koffein káros lehet az egészségre. Ha tehát már közelítesz a koffeinhatárhoz, de még mindig úgy tűnik, hogy nincs elég energiád ahhoz, hogy átvészeljed a napot (valószínűleg a magas koffeintolerancia miatt), akkor lehet, hogy koffeinre vagy kávéalternatívákra van szüksége.

 Azt is fontos észben tartani, hogy a koffein befolyásolhat bizonyos gyógyszereket és étrend-kiegészítőket, és fordítva. Vannak olyan emberek is, akik természetüknél fogva érzékenyek a koffeinre és annak hatásaira. Ezért mindenképpen beszélje meg orvosával, ha bármilyen szokatlan vagy aggasztó reakciót tapasztal.

 Akár a jelenlegi gyógyszerek, akár mellékhatások, akár csak személyes preferenciái miatt, nem mindenki, akinek extra energiára van szüksége, tud vagy akar a koffeinre támaszkodni. Éppen ezért sokan kezdenek különböző koffein- és kávéalternatívákat keresni, hogy segítsenek energiájuk növelésében a nap folyamán.

 1. Hogyan működnek a koffeinmentes / kávé alternatívák?

A közhiedelem ellenére a koffein fogyasztása valójában nem az egyetlen módja a szervezet energiaszintjének növelésének. 

A valóságban számos étel és gyakorlat ugyanannyit tehet az energiaszintedért, mint egy csésze kávé, vagy még többet is, figyelembe véve azt a tényt, hogy nem fogsz fejfájást, alvászavarokat vagy energiazuhanást tapasztalni, amint a hatás elmúlik. Ahogy fentebb említettük, az enXtra úgy működik, hogy a figyelemhálózati funkciót célozza meg, hogy természetes módon növelje a szellemi éberséget és a fókuszálási képességet.

A legújabb kutatásoknak és tanulmányoknak köszönhetően a koffeinmentes energiamegoldások piaca gyorsan növekszik, a koffeinfelhasználók több mint 83 százaléka hajlandó kipróbálni a koffeinmentes energiatermékeket. Nem mintha hibáztathatnánk őket, tekintve, hogy mind a koffein túlzásba vitt fogyasztása, mind a koffeinmegvonás sokféle negatív hatást eredményezhet.

De azok számára, akik még nem állnak készen arra, hogy teljesen búcsút mondjanak a koffeinnek, az enXtra kávéval vagy más koffeintartalmú itallal való kombinálása hihetetlenül előnyös lehet. Mint kiderült, az enXtra és a koffein keverése valójában akadályozhatja vagy akár meg is előzheti a rendszeres koffeinfogyasztás után jellemzően bekövetkező összeomlást. Segíthet a koffein néhány más gyakori negatív hatásán is.

 1. A koffein negatív hatásai

A koffeint könnyen állandónak érezhetjük az életünkben, különösen akkor, amikor az olyan dolgok, mint a kávé és az energiaitalok, csak egy kicsit könnyebbé teszik a reggeli ágyból való felkelést. Aztán egy idő után egyik dolog követi a másikat és úgy érezhetjük, hogy nincs mód arra, hogy egy kis reggeli kávé vagy más napi koffein nélkül folytassuk a napunkat, és elűzzük az agyi ködöt.

De nem kell ennek így lennie! Különösen azért, mert a túl sok koffein kellemetlen következményekkel járhat, mint például álmatlanság, fejfájás és kiszáradás, hogy csak néhányat említsünk. Végül is, tudtad, hogy az FSA a koffeint élelmiszer-adalékanyagnak és gyógyszernek is minősíti? Ami sokakat elgondolkodtathat azon, hogy pontosan miért is a koffein a mai napig az első számú energiabomba.

 A koffein és a kávé alternatívái többféle formában is létezhetnek, és a koffein néhány gyakrabban előforduló negatív hatását figyelembe véve valóban előnyösebbek lehetnek az Ön és egészsége számára.

 1. A túl sok koffein tünetei

A túl sok koffein fogyasztásának hatásai alattomosan jelentkezhetnek, különösen akkor, ha a szervezeted nagy mennyiségű koffein fogyasztásához van szokva, vagy ha a nap folyamán különböző koffeintartalmú italokat iszol. A koffein gyakran megtalálható a kávéban, a teában, az üdítőben, sőt még a csokoládéban is, és bár pillanatnyilag adhat egy löketet a nagyon szükséges energiából, gyakran vezet energiazuhanáshoz is.

A túl sok koffein fogyasztásának tüneteinek és a koffeinmegvonás elkerülhetetlen hatásainak elkerülése elégséges érv lehet a koffein és a kávé alternatívái mellett szóló érvek alátámasztására. A koffein túlfogyasztás néhány leggyakoribb jele, amit valószínűleg tapasztalni fogsz:

 • Szorongás
 • Idegesség
 • Mellkasi fájdalom
 • Alvászavarok
 • Fejfájás
 • Szabálytalan szívverés
 • Fokozott szomjúság és kiszáradás
 • Ingerlékenység növekedése
 • Nyugtalanság
 • Izomremegés
 • Idegesség
 1. Koffein megvonás

A koffeinmegvonás egyáltalán nem szórakoztató - kérdezzen meg bárkit, aki valaha is megpróbálta csökkenteni a koffeinfogyasztását. Sok olyan tünetet okozhat, mint amilyeneket fentebb leírtunk, ami zavaró lehet. A különbség a kettő között azonban az, hogy a koffein megvonási tünetek néhány nap alatt fokozatosan enyhülnek, amíg a szervezeted visszatér a normális homeosztázisba.

A koffeinmegvonás néhány jele és tünete a következő (de nem kizárólagosan):

 • Fejfájás
 • Hányinger
 • Fokozott (vagy folyamatos) ingerlékenység
 • Nehézségek a koncentráció fenntartásában
 • tartós fáradtság
 • A normálisnál alacsonyabb energiaszint
 • A hangulat csökkenése
 • Alacsonyabb motivációs szint

Természetesen van néhány dolog, amivel enyhítheted a koffein megvonási tünetek kialakulásának esélyét. Ha fokozatosan csökkented a koffeinfogyasztásodat (ahelyett, hogy teljesen leállnál), az segíthet csökkenteni a fejfájás, az ingerlékenység és az alacsonyabb hangulati szintek valószínűségét. Azt is kipróbálhatod, hogy néhány csepp CBD-olajat adsz a kávédhoz vagy a teádhoz, hogy segítsen kiegyenlíteni a koffein negatív hatásait.

     A kávéalternatívákkal és az enXtra-val kapcsolatos terveinkkel kapcsolatos további információkért tartsd szemmel gyakran frissített blogunkat. Szeretnél naprakész maradni a legfrissebb étrend-kiegészítő hírekkel és az AMR AMRITA közelgő különleges ajánlataival kapcsolatban? LépjÉL kapcsolatba velünk a Facebookon, az Instagramon és a Twitteren, vagy csevegj velünk online!